A gumiabroncsokra vonatkozó törvények és előírások

Nem lehet a kívánt gumiabroncsot felvinni az autójára, ezért az Ön által választott gumiabroncsoknak rendelkezniük kell az Ön járművére vonatkozó jóváhagyással. Ami a gumikat illeti, a szükséges gumiabroncs-jóváhagyáson kívül van néhány egyéb előírás is.

Itt találja a gumiabroncsokra vonatkozó törvényeket és előírásokat:

Jóváhagyott gumiabroncsok

Ahhoz, hogy megtudja, mely gumiabroncsok megengedettek egy autón vagy motoron, általában hasznos áttekinteni a jármű okmányait. Gyakran előfordul, hogy más méretek is megengedettek, de a módosításokat regisztrálni kell, ellenkező esetben a regisztráció és a biztosítási fedezet megszűnik. Számos gumiabroncsgyártó kínál weboldalán lehetőséget arra, hogy jelentkezzen ilyen jóváhagyott gumiabroncsokra a következő adatok megadásával:

EU gumiabroncs címke

Az EU gumiabroncs-címke vagy az európai gumiabroncs-címkézési rendelet 2012. november 1-je óta kötelező az abroncsgyártók számára. Az EU abroncscímkét az abroncsokra vonatkozó bizonyos kritériumok értékelésére tervezték. Három különböző területet tesztelnek. Először is ott van a gördülési ellenállás, a nedves tapadás és a gördülési zaj, amit az abroncs okoz az úton.

Ezt a rendeletet felülvizsgálták, és 2021. május 1-től az (EU) 2020/740 rendelet váltja fel, amelyre új követelmények vonatkoznak majd. Ezzel a szabályozással az EU mindenekelőtt a környezetet kívánja óvni. Így az ügyfeleknek az EU gumiabroncs-címkét kell keresniük, amikor olyan termékeket vásárolnak, amelyek e tekintetben jól teljesítenek.

Gördülési ellenállás

A gumiabroncs gördülési ellenállása közvetlenül befolyásolja a jármű üzemanyag-fogyasztását. Az EU gumiabroncs-címke osztályozást használ a gördülési ellenállás tesztelésére, ahol az A a legalacsonyabb, az E a legnagyobb gördülési ellenállást jelenti. Ha a gumiabroncs vásárlásakor erre a pontra figyel, az EU Tire Label osztályokhoz rendeli. A skálának csak 5 osztálya van (A-tól E-ig), az A a leghatékonyabb.

Gumicímke

Wet Grip

A nedves tapadást 5 osztályba sorolták A-tól E-ig az EU gumiabroncs-címkéjén. A nedves tapadás besorolása a referencia abroncshoz viszonyított fékútra vonatkozik. Az A osztályú gumiabroncsok fékútja sokkal rövidebb, mint az E osztályú gumiké, ami vészhelyzetben életeket menthet.

Zaj

A harmadik pont az abroncs gördülési zajára vonatkozik (A-ból, B-ből, C-ből), vagyis az abroncs által elért hangerőre vezetés közben. Az EU Tire Label a gördülési zaj szintjét mutatja decibelben. A gumiabroncs vásárlásakor az EU gumiabroncs-címke által közölt információkon kívül más tényezőket is figyelembe kell venni, például a gumiabroncs élettartamát és minőségét. A 2021-től frissítendő új szabályozás szerint lehetőség van arra is, hogy a szabványos címkézésen szerepeljen (a zajszimbólum mellett) a jeges és/vagy erős havas tapadást jelző szimbólum.

Az erős hóviszonyokra tervezett gumiabroncsok oldalfalán a „3 csúcs és hó” vagy „alpesi” szimbólum látható. A jeges felületeken használható északi téli gumiabroncsok egy új szimbólumot tartalmaznak, amely egy jégsztalagmitot jelképez.

Minden gumiabroncs-típus megjelöléshez tartozik egy QR-kód, amely az EU termékadatbázisára (EPREL) mutató hivatkozást tartalmaz.

A végén minden vásárlónak el kell döntenie az EU Tire Label jelentőségét illetően.

Pótkerék szállítási kötelezettsége

Sok autós kíváncsi, vajon kötelező-e pótkerék. A válasz abban rejlik, hogy sok autógyártó már nem pótkerékkel, hanem csak javítókészlettel szereli fel új járművét. Pedig mindenképpen megtennék, ha szükség lenne rá. És valóban, a pótkerékre vagy a gumijavító készletre nincs törvény. Ennek ellenére az Ön érdeke kell, hogy legyen, hogy megoldást találjon a gumihibára. És vegye figyelembe, hogy a pótkerékkel ellentétben a javítókészlet használata után azonnal a legközelebbi szervizbe kell mennie.


Felfelé