A kerékváltás, forgatás fontossága

A gumiabroncsok kiválasztásakor valószínűleg a legjobb gyártók termékeivel indítunk. Nem csoda. A kiváló minőségű gumiabroncsok kiválasztása azért fontos, mert a gumiabroncsok biztosítják a vezetők és az utasok biztonságát. Jobb kezelést és féket nyújtanak. Azonban a jó gumiabroncsoknak is megfelelő gondoskodásra van szükségük, beleértve a szezonális váltást is. Ez azt jelenti, hogy téli gumiabroncsokat nehéz havas területeken használjuk és a négyévszakos gumiabroncsokat a melegebb teleken.

A gumiabroncsok váltásának okai

Nem számít, hogy milyen gumiabroncsok vannak, mert mindegyikük karbantartást igényel, beleértve a rendszeres gumiabroncs váltást is. Egyes vezetők szerint a gumiabroncsok váltása nem a legfontosabb rutin. Ellenőrizték az olajszintet, a motort és más fontos dolgokat, így a gumiabroncsok teljesen elhanyagolhatók. Meg is lehet állapítani azokat az autókat, ahol a gumiabroncsok váltása nem történik meg. Az ilyen kocsikban az első kerekek általában feketék az összegyűlt fékportól. Az ok egyszerű - a fékektől, amik nagyobbak, mint hátul. Ennek eredményeképpen a fékezés 80 %-a elülső fékektől származik.

Számos tényező, beleértve a motor elhelyezkedését, és még az út állapotát is, nagyban hozzájárul a gumiabroncsok egyenetlen kopásához. A legtöbb autó, amelyet ma az úton lát, első kerék meghajtású vagy összkerék-meghajtású rendszerek. Ez azt jelenti, hogy állandóan elölről működnek. Az elülső motorral felszerelt autók első gumiabroncsai általában nagyobb terhelés alatt vannak, ami a kopás növekedéséhez is vezet. Miért? Ezek az autók nagyobb terhelést hordoznak az elülső gumiabroncsokon, mivel az akkumulátor és a motor elől helyezkednek el. Amikor a vezető a féket használja, a súly nagyobb mértékben halad előre, ami jelentősen hozzájárul a terheléshez. A kormányzás, a fékezés és a kormányzás működése szintén befolyásolja az elülső gumiabroncsok egyenetlen kopását. Ez további stresszt okoz az első gumiabroncsokban, növelve a kopási különbséget.

Lehet, hogy meglepő, de a helyszín is befolyásolhatja a gumiabroncs kopását. Például az Egyesült Államokban az emberek az út jobb oldalán vezetnek. A jobboldali kanyarodás nagyobb kopást eredményez a bal oldali abroncsban.

Még a gumiabroncsok kopása is sokkal jobb. Az összes gumiabroncs egyformán reagál, az autó kezelhető és a gumiabroncs kanyarodási vonóereje nő. Ha az összes gumiabroncsot együtt viseli az autó, akkor mindegyiket kell váltani és nincs szükség a párok megváltoztatására. A négy gumiabroncs egyidejű cseréje lehetővé teszi az eredeti kezelési egyensúly fenntartását.

A gépkocsi meghajtása, a motor elhelyezése az autóban, valamint az útviszonyok olyan tényezők, amelyek befolyásolják a gumiabroncs kopását. Ezek a tényezők azt is meghatározzák, hogy melyik gumiabroncs forgási mintát kell kiválasztani, és a gumiabroncs cseréjét a rendszeres eljárások listáján kell könyvelni.

Szélesség: Magasság: Átmérő:
sebesség index:

Milyen gyakran kell cserélni az abroncsokat?

A gyakoriság és a csere sémája az autók kézikönyveiben megtalálható. A legtöbb járművezető cseréli a gumiabroncsokat minden 6000-8000 mérföld után, de jobb, ha tudja a gyártó ajánlásait. A szerelők azt javasolják, hogy az olajcsere során meglévő gumiabroncsokat is cseréljék. Az olajcsere hasonló mérési intervallummal rendelkezik, amely lehetővé teszi a két rutin kombinálását. Ez segít időt és a fontos munkát megtakarítani.

A legtöbb elterjedt gumiabroncs-csere minta

Határozzuk meg, hogy mikor legyen a gumiabroncs csere rendje. A gumiabroncs cseréje a gumiabroncsot egyik pozícióból a másikba mozgatja, hogy egyenletes kopást biztosítson. A gumiabroncs- és kerékpárszövetség meghatározta a gumiabroncs forgatásának három fő mozgatórugóját, amelyek alkalmasak a legtöbb autós számára.

  • Szükséges cserélni a gumikat kereszt minta szerint vagy másodlagosan X minta által - kerék meghajtású autók.
  • A gumiabroncsok hátsó keresztezéssel vagy ugyanolyan X mintázattal vannak forgatva a hátsó kerék tengelyen. Ez a minta alkalmas a négykerék-meghajtású autóknál is.

Azonban a modern gumiabroncsok és kerekek teljesítménye megváltozott, és a gumiabroncsok forgásának további két mintája vált ismertté.

  • Az első mintát "elölről hátulra"-nak nevezik. Ez a minta jó az azonos nagyságú irányváltókerekek számára.
  • A második mintázat az "oldalról-oldalra", és használható különböző méretű, nem-irányított gumiabroncsoknál és kerekeknél az első tengelyen.

Előfordulhat, hogy egyik javasolt gumiabroncs forgási mintája sem segíti az egyenlőtlen kopást megszüntetni. Ilyen esetekben szükséges az összes gumiabroncs leszerelése és újra-egyensúlyozása. A különböző méretű gumiabroncsok és kerekek, valamint a különböző első és hátsó elmozdulásokkal rendelkező kerekek leszedése, felszerelése és kiegyensúlyozása szükséges.

Egyes szerelők kijelentik, hogy öt gumiabroncs forgási mintázat van. Sok autónak van egy ideiglenes tartója, amely nem vesz részt a gumiabroncs-forgató rendszerben. Ha azonban egy tartalék gumiabroncs négy kerékkel és abroncsokkal megegyezik a talajon, feltétlenül be kell illeszteni a mintába. Jobb, ha követi a gyártó által kiadott, a gumiabroncsok forgatásával kapcsolatos ajánlásokat. Ha az ajánlások nem állnak rendelkezésre, kövesse az alábbi utasításokat:

  • Cserélje a gumiabroncsokat az első kerékhajtású autóknál elöl keresztezéssel, teljes méretű pótalkatrészekkel.
  • A hátsó kerék és a négykerék-meghajtású autók hátsó keresztezéssel, teljes méretű illesztéssel.

Téli gumiabroncsok forgatása

Annak ellenére, hogy a téli gumikat jobb minőségű gumiból állítják elő, karbantartást és forgatást is igényelnek. A szegecses téli gumiabroncsok valódi segítséget jelentenek a hideg és havas területeken élő vezetők számára, mivel biztosítják a csúszós úton történő biztonságot. Ha szeretné meghosszabbítani a téli gumiabroncsok élettartamát, válassza ki a megfelelő forgatási mintát. Annak érdekében, hogy a téli gumiabroncsok nagyobb teljesítményt nyújtsanak a téli időszakban, a szegecselt gumiabroncsokat rendszeresen forgatni kell, hogy biztosítsák a terhelés egyenlő arányát. A gumiabroncsok forgása biztosítja a négy gumiabroncs egyenletes kopását a további stressz és a súlyos időjárási viszonyok ellenére is.

Szakszerelői segítség

A gumiabroncs forgását szakembernek kell elvégeznie, aki jól ismeri a munkáját. Ezért kell egy jó szerelőnek lennie, aki ki tudja választani a megfelelő gumiabroncs forgási mintát. Ha egy gumiabroncsot egy szerelő cserél át, jól ismeri a járművet. Ez jelentősen megkönnyíti a forgatási mintázat kiválasztását. Válasszon egy elismert szerelőt jelentős tapasztalattal!

A gumiabroncs forgatását, cserélését rendszeres karbantartási eljárásként kell elvégezni. Az elhanyagolt gumiabroncsok komolyan növelik a kerekek károsodásának esélyeit. Ne felejtse el, hogy a jármű ellenőrzése, karbantartása hosszabbítja meg az élettartamát. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Válasz neki: {{replyComment.author}}
Minden mező kitöltendő
A megjegyzés sikeresen elküldve

Felfelé